Influencer marketing, hvor personlige brands markedsfører et produkt er på ingen måde et nyt begreb. I takt med digitaliseringen, og at private mennesker gennem fx blogs, Instagram og YouTube nu er blevet deres egne medier, er der i stigende grad grund til at kigge den vej.

Jeg har arbejdet med influencer marketing i flere år og har løbende fulgt den fremgang, der har været på dette spændende område. Jeg har iøvrigt skrevet mere om deres troværdighed lige her.

Stærkt inspireret af en influencer marketing-model af min kære ven og kollega Hans Tosti fra Tostify, giver jeg nedenfor et bud på en lidt udbygget version af den.

A influencers
Disse er generelt kendte mennesker, som kan være tilknyttet en bestemt branche, som fx. Emil Thorup, Medina og Pernille Theisbæk, men det kan også være generalister som fx Peter Falktoft. Disse taler bredt til befolkningen og kræver sandsynligvist også et klækkeligt honorar for samarbejder. Det personlige tilhørsforhold her er meget lille, vi føler ikke, at vi har en personlig relation til influenceren. De har dog en utrolig stor rækkevidde, og er gode til at skabe kendskab til og synlighed for dit produkt.

B influencers
Disse er kendte i deres specifikke branche, og kan have næsten lige så stor stjernestatus hos følgerne som A influencers, men dog med meget trofaste følgere. Det kunne fx. være Christiane Vejlø fra elektronista, gameplay-duoen RobinSamse eller Camilla fra løbebloggen Fitn Run.
Jo mere personligt et brand, der bygges op, jo større troværdighed og tilhørsforhold mærker læseren. B-kategorien har et stort spænd fra det distancerede til det personlige brand, men troværdigheden vil altid være tilstede. B influencers har også en stor rækkevidde, og gerne meget branchespecifik, så du har mulighed for at snævre din målgruppe ind. Eller nå flere målgrupper gennem forskellige influencers.

C influencers
C influencers er ofte upcoming influencers, som man kan spotte i opstartsfasen inden for en specifik branche. De har ofte et begyndende stort netværk eller et mindre niche-netværk, som er meget tæt, og troværdigheden og indflydelsen her er derfor enormt stor. Følgerne føler sig stadig specielle ved at følge denne influencer, da der ikke er ret mange følgere, og influenceren har nemmere (mere tid) til at besvare henvendelser individuelt.
Selvom rækkevidden her er mindre end ovenfor, kan et samarbejde her virke mere troværdigt pga. den tætte relation med følgerne, og deres personlige brand er ofte ikke så kommercielt. Husk dog at følge vedkommende gennem noget tid for at sørge for, at troværdigheden forbliver intakt. Af eksempler kan jeg fx nævne Nanna Shyama.

D influencers
Denne gruppe er der mange, der glemmer. Det er dine aller nærmeste – venner, familie og kæreste. De har også alle et netværk (nogle større en andre), og glem endelig ikke dette! Gå på opdagelse i dit eget og/eller deres netværk, da der kan ligge skjulte muligheder gemt her. Glem heller ikke, at influencer marketing ikke kun handler om ting, der bliver postet digitalt – det handler især i denne gruppe også om word-of-mouth i de tilfælde, hvor personen har stor indflydelse og netværk på et bestemt område.

Målet med denne model er at give dig et redskab til at kortlægge, hvilke influencere der kan gavne dit brand og på hvilken måde. Jeg vil også til enhver tid anbefale, at du selv skaber relationen i stedet for at lade et bureau gøre dette – men det er vist stof til et helt nyt blogindlæg 🙂