I det sidste kvartal af året er konkurrencen på sit højeste på Facebook og Instagram. Der er simpelthen mange flere, som kæmper om forbrugernes gunst i Facebooks store (jule)auktion. Det presser priserne i vejret. Det betyder dog ikke, at du skal kaste håndklædet i ringen. Disse 4 tips er guld værd, hvis du vil være godt rustet til årets juleræs. 

Tro det eller lad være. Du er ikke den eneste, som har et godt tilbud, en rabatkode eller en konkurrence i ærmet i perioden frem mod jul. Derfor er det sværere, og også oftest dyrere, at nå ud til din målgruppe i det sidste kvartal af året. Det skyldes, at Facebooks nyhedsfeed er bygget op som en auktion. Lad mig forklare nærmere.

Må den bedste vinde

I Facebooks auktion er det de bedste annoncer, som får mest synlighed i målgruppernes nyhedsfeed. Her går auktionssystemet ind og vurderer annoncerne på baggrund af bud (hvor meget annoncøren er villig til at betale), estimerede handlingsrater –  altså et estimat af, hvorvidt en person interagerer med eller konverterer fra en bestemt annonce og selve annoncekvaliteten (fx feedback fra folk, der har skjult eller ser annoncen). De bedste annoncer har de bedste forudsætninger. Jo flere virksomheder, som kæmper om de samme målgrupper i auktionen, jo mere stiger priserne. Derfor er der tidpunkter på året, hvor det er dyrere at annoncere. Juletiden, og tiden frem mod jul, er (ikke overraskende) en af dem. Du kan dog gøre dig selv den kæmpe tjeneste at overveje din timing. Det er det første ud af de 4 tips:

Tip 1: Overvej din timing

Nu hvor det generelt er dyrere at annoncere i slutningen af året, er det først og fremmest vigtigt at overveje, om det giver mening for dig at være med i Facebooks auktion, eller om du skal bruge dit krudt (og dine penge) på et andet tidspunkt.

Det afhænger selvfølgelig af, hvem du er, og hvad du tilbyder. Hvis du er en webshop, er julehandlen højst sandsynligt alfa og omega. Dit produkt skal hjem under folks juletræ. Hvis du udbyder en service, som på samme måde ikke er sæsonbestemt, kan det være, at det giver mening for dig at styre uden om den travle juletid, så du i stedet kan sætte alle sejl ind i det nye år.

Det kan også være, at du har et produkt, som folk simpelthen ikke er i det rette mindset til i december. Personligt vil jeg i hvert fald være lettere at sælge et fitnessabonnement til i januar end i december  Overvej din timing over for din målgruppe.

Tip 2: Begynd allerede nu at planlægge dit juleindhold (!)

Hvis du melder dig ind i Facebooks juleauktion så sørg for at planlægge dit indhold i god tid. Både fordi, det ikke er rart at stå den 28. november uden en plan for den adventskalender, der skal skydes i gang om 3 dage (shit!). Men også fordi, Facebook skal bruge tid på at gennemse og godkende dit indhold. Det kan tage op til 24 timer og i nogle tilfælde faktisk endnu længere tid, især i højtider, hvor Facebook har ekstra travlt. Så sørg gerne for at oprette og planlægge din kampagne i god tid, så den ligger klar til at gå live på det tidspunkt, du gerne vil have den ud.

Hvis muligt, så undgå at lave store rettelser i din kampagne, når den er gået live, fx på annonceindholdet (du kan altid ændre budget og periode). For så skal din kampagne forbi Facebooks lup igen, hvilken kan påvirke dens plads i auktionen.

Medmindre dit indhold ikke performer, og prisen og frekvensen stiger støt. Det kan være et udtryk for, at dit indhold ikke formår at engagere målgruppen/målgrupperne. Så er det naturligvis en rigtig god idé at tænke i, hvordan du kan optimere kampagnens struktur og indhold.

Tip 3: Du kan teste og opbygge dine målgrupper

Du kan bruge perioden frem mod jul til at teste og opbygge dine målgrupper. Det er altid en god idé at teste – både når det kommer til målgrupper og annonceindhold. Så du netop får en fornemmelse for, hvilke målgrupper du er mest relevant for, og hvor du opnår de bedste resultater.

Overvej, hvad du kan gøre for at opbygge en relevant målgruppe. Det kan du f.eks. gøre ved at lave video content. Så kan du nemlig lave en målgruppe med de personer, som har set x % af din video, og som derfor allerede har vist interesse for dig. Så har du en relevant kernegruppe af personer, som med stor sandsynlighed også vil finde andet indhold fra dig relevant. Smart, ikke!? Alternativet er, at du målretter bredt, hvilket i nogle tilfælde også kan give god mening, men så vil du naturligt bruge mere annoncebudget på personer, som ikke er relevante. Derfor er det en god idé også at tænke retargeting ind i din målretning.

Dine brugerdefinerede målgrupper kan du lave kopimålgrupper på, så du også kan nå ud til personer, der minder om dem, som finder dig interessant. Se nu der! På den måde kan du nå endnu bredere ud til nye potentielle kunder, og netop brugen af kopimålgrupper er noget, som vi har rigtig god erfaring med for vores kunder.

Det er med at spille på de bedst mulige tangenter i Facebooks juleaktion 😊

Tip 4: Sæt dig ind i Facebooks og Instagrams spilleregler – konkurrencer

Det fjerde gode tip er møntet på konkurrencer. Dem er der nemlig mange af på Facebook og Instagram i december, og måske du også har en i ærmet.

Konkurrencer kan være en rigtig god måde at engagere din målgruppe på – og med engagement kommer reach. Forstået på den måde, at jo flere der kommenterer og engagerer sig i din post, jo bredere kommer den ud.

Det er jo så bare vigtigt, at din konkurrence lever op til Facebooks regler for konkurrencer OG Markedsføringsloven, så du ikke i værste fald ender med at blive anmeldt til Forbrugerombudsmanden for den konkurrence, som du lavede i god tro. Det sker desværre stadigvæk alt for ofte.

Vi har lavet et indlæg om do’s and don’ts for konkurrencer, så du kan få helt styr på reglerne inden jul. Og der er mere: Her finder du en konkurrencetemplate, som indeholder alle de informationer, du skal huske at få med i dit konkurrenceopslag. Så er du helgarderet 😊

Hvis du vil lave en konkurrence, overvej da også:

1: Din præmie: Det er altid en god idé at vælge en præmie, som fortæller noget om dig som afsender. For hvis du er en skobutik, som udlodder 2 biogavekort.. Jo, så er der sikkert mange, som gerne vil deltage i din konkurrence, men det er ikke nødvendigvis nogle personer, som ønsker at følge med efter konkurrencens afslutning. Så er det bedre at nå ud til personer, som du rent faktisk har mulighed for at opbygge en relation til, og som har lyst til at følge dig, fordi du er relevant for dem.

2: Din præmis:  Hold præmissen for deltagelse simpel, så den er let at gennemskue for din målgruppe. Jo mere du beder folk om, jo mindre får du oftest ud af det. Jeg er fortaler for, at man som en del af sin præmis lægger op til, at folk kommenterer opslaget. Så har du nemlig en oplagt mulighed for at få et unikt indblik i din målgruppes tanker og adfærd. Tænk over, hvad du gerne vil have svar på. Måske kan du endda bruge folks input i dit videre arbejde. Det kan du ikke, hvis du blot beder folk om at kommentere med en smiley eller give dit opslag et like.

 

Det var det. Så nåede vi sørme til vejs ende! Jeg håber, at indlægget har sat nogle overvejelser i gang. Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for sparring 👍

Find flere nyttige tips & tricks på bloggen.